•masné delikateSy•

BASTURMA - sušená hovězí šunka

  Délka zrání min. 2 měsíce. Hovězí šunka je naložená ve speciální směsi koření, která patří mezi tradiční arménské poklady. Pro výrobu se používá hovězí váleček  nebo roštěná. Maso neobsahuje konzervanty ani umělá barviva. Naopak je plné živin, zejména vitamínů A, B, C, sodíku a železa.

SUDŽUK - sušená hovězí klobása

    Klobása je vyrobena z hovězího mletého masa. Vyrábí se podle tradiční arménské receptury – maso se delikátně okoření a jen suší na čerstvém vzduchu. Klobása se nijak tepelně neupravuje a neobsahuje žádná barviva ani jiná éčka. Lahodná klobáska obsahuje 94% masa, zbytek je koření.

  

   První zmínky o výrobě Basturmy se datují rokem 95-45 před naším letopočtem, kdy Armenii vládl mocný král Tigran MEC (Veliký) jehož domény sahaly od Černého do Středozemního moře. To byly časy rozvoje řemesel, kulturního vzestupu v rámci regionu a četných karavan cestujících z Arménie do nejvzdálenějších zemí. Arménští kupci byli zapojeni do obchodu s takovými zeměmi, jako je Čína a Indie.

   Náročné cestování, které trvalo několik měsíců bylo zcela běžným jevem. Tito obchodníci během svých cest mohli vychutnat různá domácí jídla, vše kromě masa, protože maso by se zkazilo již za pár dni. Tehdy nastal idealní čas na objevování nového způsobu úpravy masa. Nová technologie úpravy masa spočívala v solení a poté sušení masa ve vzduchu. Tento způsob přípravy zaručoval trvanlivost během dlouhých cest. Tím si cizinci z dalekých zemí, mohli dopřát onu chuť masa také.

   Při přípravě této potraviny se používá pouze nízká teplota - to znamená že všechny živiny jsou maximálně zachovány. Hlavně tedy vitamíny A,B,C a také sodík, draslík, železo, zinek, fosfor, hořčík a vápník. Konzumace hovězího masa pomáhá při chudokrevnosti s nedostatkem železa. Blahodárně působí při únavě organismu a při snížené hladině cukrů a tuků. Zvlášť ji mohou ocenit například sportovci protože obsahuje mnoho živočišných bílkovin a energie, jenž pomohou při budování svalové hmoty. Použité koření jako česnek, kmín, pálivá paprika má antibakteriální, antikarciogení, protizánětlivé a stimulující účinky. Pro rozličné způsoby přípravy je možno vytvořit i dietní jídlo - a to jen pouhým výběrem vhodného kousku masa k její přípravě.

   Mezi ingredience naší Basturmy patří : sůl, česnek, kmín římský, červená paprika ale hlavně pískavice řecké seno!
   Blahodárné účinky pískavice řeckého sena: Už v Hippokratových časech byli hojivé účinky semen pískavice doslova nedocenitelné. Ve starém Egyptě byla využívána pro odlehčení od porodních bolestí. Na svoje cesty si mnozí turisté přibalují čaj z této rostliny - a užívají ho, aby zklidnili žaludek při požívání ne zcela typického jídla. Například Číňané ji také používají pro trávicí bolesti.
   Ne nadarmo tradiční medicína tvrdí, že její semena (jako i celá tato rostlina) mají antioxidační účinky a jsou schopné dostat toxiny z těla pomocí lymfatického systému.
   Poslední výzkumy dokazují, že také snižuje cholesterol a cukr v krvi, tím že stimuluje srdeční sval.
   Moderní vědci nepochybují o prospěšnosti pískavice řeckého semena. Je to přeci zdroj uhlohydrátů a bílkovin. Toto koření také obsahuje : hořčík, vápník, železo, fosfor, železo a vitamíny A, B1, B, C, Folacin a svým složením se velmi podobá rybímu tuku.

·Recept starý přes 2000 let!

·Tradiční ruční výroba

·Český výrobek

·Vysoký obsah bílkovin (>35%)

·Jedinečná vůně a chuť

·Vysoké hodnocení zákazníky

·Velikost balení na přání

·Skvělá cena

Sušenou hovězí šunku Basturma můžete zakoupit v online supermarketu košík.cz